Völgykapu » VÖLGYKAPU szeretettel várja kedves vendégeit

3-as szoba: Abaújalpár

település története:
Abaújalpár község Borsod-Abaúj-Zemplén megye „első” települése és a legrégibb magyarországi települések egyike. Első írásos említése Alpár néven 1330-ból való. Kezdetben a község az Aba nemzetségé, majd az Alpáry család birtoka volt. Földesura Alpáry Sámuel, aki az 1551-1565-ős nemesi felkelés vezéreként lett ismert. A község mai nevét 1905-ben kapta. A falu a XVXVI. század török hódoltsága alatt elpusztult. AXVII. században a husziták laktak. Ők építették a gótikus stílusú templomot, mely azóta is a község büszkesége, freskóival és kazettás mennyezetével. A XVI században református magyarokkal települ újra. A községet törpe- és kisbirtokos családok, az őket szolgáló parasztság és gazdasági cselédség lakta. Említésre méltó családok a Bernáth, Andrássy, Nagy, Papp, Patay, Kapy családok voltak. Az általuk lakott kúriák és hozzátartozó kertek, parkok még szebbé tették az amúgy is rendkívül szép fekvésű kis hegyi falut.
A világháborút követő években ezen családokat internálták, a birtokok szétosztásra kerültek. A jellegzetes, szép épületek a mezőgazdasági szövetkezet istállóivá, terményraktáraivá, jobb esetben irodáivá váltak, és az évek során tönkre mentek, lepusztultak, eltűntek. 1947-től létrejöttek a mezőgazdasági termelőszövetkezetek és a lakosság megélhetését a mezőgazdasági munka és az állattenyésztés biztosította. A falu határa kiváló bortermő hely volt.A településhez tartozik az Aranyosi völgy, ahol egykor kőbányászat folyt. Ma kedvelt kirándulóhely és az 1950-es évekig gyógyfürdő működött.
Abaújalpár a megye északkeleti részén, a Zempléni-hegység nyugati lábainál elhelyezkedő törpefalu. Az egykor Abaúj-Torna vármegyéhez tartozó, az Aranyos-pataktól északra fekvő községhez egyaránt közel van két természetföldrajzi nevezetesség: az abaújszántói Sátor-hegy és a boldogkőújfalui kőtenger. Külterületének kétharmadát erdő borítja, a fennmaradó részét szántók foglalják el. Határában Aranyosfürdő néven gyógyfürdő ismert.
Települési adatok:

Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén
Kistérség: Encsi
Rang: község
Terület: 8,48 km2
Népesség: 96 fő (2001-es adat)
Népsűrűség: 11,32 fő/km2
Irányítószám: 3882
Körzethívószám: 47
Önkormányzat címe:
3882 Abaújalpár, Petőfi út 11.
(forrás: Cserehát.hu)