Völgykapu » VÖLGYKAPU szeretettel várja kedves vendégeit

Szabadidő

Aktív időtöltés

A felfrissülés egyik kellemes formája az aktív kikapcsolódás, melyhez Vendégházunk az alábbi lehetőségeket ajánlja:

•    Erdei séta az országos Kék Túra útvonalain
•    Csoportos pincelátogatás a Tokaji történelmi borvidék patinás boros pincéiben
•    Boldogkő vára, a kőtenger felfedezése
•    Simándi Emlékház megtekintése
•    Horgászat a Hernád folyón és a Vizsolyi Horgász-tavon
•    Különleges téli élményt nyújt a lovasszánon tett kirándulás
•    A környék nagyobb városai – Szerencs, Tokaj, Sárospatak, Kassa – elérhető
•    közelségben kínálják nevezetességeiket

 

Túrázni vágyóknak

A közelben halad el az országos Kéktúra útvonala is, mely inspiráló lehet minden kalandvágyó kirándulónak.
Rövid ismertetéssel szeretnénk kedvet csinálni az aktív időtöltéshez:

Kezdjük egy “vizes”, azaz folyami élménylehetőséggel. A Hernád-túra az alábbi útvonalat kínálja akár egésznapos kikapcsolódásként: Abaújvár – Gönc – Hernádszurdok – Vizsoly – Gibárt – Abaújkér – Hernádbűd – Felsődobsza – Szentistvánbaksa – Bőcs – Berzék – Ónod – Muhi. Az út során földvármaradványok, műemlék jellegű templomok, kastélyok képezik a látnivalót. Abaújváron tekintsük meg az erődfalú református templomot. Göncön van eltemetve Károli Gáspár református lelkész, aki itt fordította elsőként magyarra a Bibliát. Itt készítik a híres, 136,6 literes gönci hordókat, az aszúkészítés alapmértékét. Vizsolyban nyomtatták ki az első teljes magyar nyelvű Bibliát, melynek egy eredeti példányát a református parókián megtekinthetjük. Abaújkéren érdemes megnézni a Bárczai-kastélyt. Bőcsön, ha kipihentük magunkat a szabadidőközpontban, vegyünk részt az itt üzemelő Bőcsi Sörgyár látogatásán. Ónodon tegyünk egy szép kirándulást híres várába, majd tovább evezve nézzük meg Muhiban a muhi csata helyszínét, ahol IV. Béla seregei súlyos vereséget szenvedtek Batu kán mongol hadaitól. Csónak, hajó helyett kerékpárra kapva adódik a lehetőség a Szerencs-Sárospatak zempléni biciklitúrára: Szerencs – Monok – Abaújszántó – Boldogkőváralja – Vizsoly – Gönc – Kéked – Hollóháza – Füzér – Széphalom – Sátoraljaújhely – Sárospatak. A megteendő távolság kicsivel több mint másfél száz kilométer.

 

A Zempléni-hegység legnagyobb kerékpáros körtúrájának útvonala három napra tervezhető. A túra közben elénk tárul az Abaúji-hegyalja, a Zempléni-hegység és a Hegyköz páratlan panorámája, az érintetlen természet látványa. A zempléni vár- és kastélytúra a Boldogkőváralja – Regéc – Makkoshotyka – Vágáshuta – Bózsva – Füzér – László-tanya útvonalon vezet végig. A Zempléni-hegység javarészt érintetlen, egybefüggő erdőségei, sátorformájú hegyei, festői völgyei, egykori várak romjaival vadregényes kirándulásokat, nagyszerű túrákat ígérnek a környéken portyázóknak. A Zempléni-hegység több mint 340 kilométer hosszúságú jelzett turistaútvonalának szerteágazó lehetőséget kínál a kirándulásra, akár többnapos túrára is.

Látnivalók

Simándy József-emlékszoba

A legközelebbi település, az Abaújkérhez tartozó Aranyos látnivalói közül figyelmet érdemel a Kossuth-díja operaénekes tiszteletére berendezett, 2003-ban megnyílt Simándy József-emlékszoba (Napsugár utca 14.) – olvashatjuk a Vendégváró Borsod-Abaúj-Zemplén megyei útikönyvében (2006). Az ismertetőből kiderül, az 1997-ben elhunyt énekművész, a magyar operaszínpad feledhetetlen Bánk bánja a Gazdagréti Katolikus Egyházközség tagjaként gyakran járt itt annak aranyos pihenőházában. Életében utoljára, utolsó nyilvános fellépéseként 1994. május 1.én a nagymise után ebben a faluban énekelte el a „Hazám, hazám…” áriát, ezt a ház falán kézírásával is dokumentálta. A művész dolgozószobájának berendezéseit, fényképfelvételeket, plakátokat láthatunk az emlékszobában. A ház többi része pihenőhelyül szolgál, kiadó apartmanokat alakítottak ki.

Kőtenger

Az Abaújalpárról Boldogkőváraljára vezető úton található Boldogkőfalu, itt találjuk a környék egyik különleges nevezetességét, az úgynevezett kőtengert. Így ír róla a Vendégváró Borsod-Abaúj-Zemplén megyei útikönyve (2006): mintegy 2,5-3 kilométer hosszan, 200-300 méter szélességben láthatók az egy méter átmérőjű andezit-tömbök a Nagy-Korsós-hegy nyugati lejtőjén, 200-250 méter tengerszint feletti magasságban. A jégkorszakok az eljegesedés peremterületein is jelentős hatást gyakoroltak az élővilágra és a födfelszínre egyaránt. A szakszóval periglaciálisnak nevezett felszínformálás egyik legfontosabb folyamata a fagy okozta aprózódás, amelynek eredményeként a szilárd kőzetekből „kőtengerek” jöttek létre: a kőzetrepedésekbe jutó víz jéggé fagyva idővel szétrepesztette a kőzetet, a megrepesztett kövek pedig szétestek. Ez a folyamat annál gyorsabb, minél gyakoribb a fagypont körüli ingadozás, azaz a fagyváltozékonyság – ez pedig leginkább az átmeneti évszakokra és az eljegesedések peremterületeire volt jellemző.

Horgászat

A Völgykapu fogadó közelében, 7-10 kilométeres távolságban két helyen is alkalom kínálkozik a pecások számára, hogy szenvedélyüknek élhessenek, a víz parton keressenek csendet, nyugalmat, és természetesen „fognivalót”. Az egyik a vizsolyi horgásztó, a másik az ugyancsak nem messze található Hernád, s a folyó mentén is leginkább Gibárt térsége, ahol az erőmű „alatti” és „feletti” folyórészek ajánlhatók.
Kedcsinálónak: képek a Hernádról az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület honlapján. És egy cikk az interneten.